Horčík v tehotenstve
V tehotenstve je viac než kedykoľvek inokedy kladený dôraz na príjem všetkých dôležitých vitamínov a minerálov. Medzi najdôležitejšie minerály patrí vápnik, horčík, železo a jód. Dnes by sme sa radi zamerali na jeden z nich, a to z toho dôvodu, že jeho nedostatok môžete veľmi ľahko sama odhaliť a prípadne doplniť.
Horčík je látka dôležitá pre optimálnu činnosť svalov, nervov, metabolizmus glukózy a pre správnu stavbu kostí. Okrem toho zmierňuje napätie a stres. Jeho nedostatok sa často prejavuje kŕčmi, podráždenosťou, nespavosťou, zlým trávením (zápchou). V období tehotenstva hrá významnú úlohu vo vývoji dieťaťa, napríklad pri delení buniek.
Keďže horčík je tak dôležitý minerál pre správne fungovanie nášho tela, existuje množstvo prírodných zdrojov, ktoré ho obsahujú. Nájdeme ho napríklad v banánoch, orechoch, celozrnnom pečive či zelenej zelenine. Vyvážená a zdravá strava zvyčajne zabezpečí dostatočný príjem prírodného horčíku, a nie je tak potrebné ho suplementovať. Nevýhodou dnešnej doby je fakt, že konzumujeme veľké množstvo priemyselne spracovaných potravín, v ktorých je obsah horčíku veľmi nízky. Tiež napríklad varením sa množstvo horčíku v potravinách znižuje. Toto všetko je dôvodom, prečo sa v populácii čoraz častejšie objavuje nedostatočný príjem esenciálnych minerálov zo stravy. Ďalším dôvodom nízkych hladín horčíku môže byť cukrovka alebo fajčenie cigariet.
Koľko horčíku by teda tehotná žena mala prijať denne? Referenčná hodnota príjmu (RHP) udáva príjem 310 mg horčíku denne.
Ideálnou voľbou, ako prirodzene dopĺňať horčík, je strava bohatá na tento minerál. Spomínaný banán obsahuje cca 30 mg horčíku na 100 g, špenát dokonca 80 mg na 100 g a para orechy 380 mg na 100 g.
Ak sa rozhodnete suplementovať horčík ako doplnok stravy, dbajte na formu, v ktorej sa horčík v prípravku nachádza. Existuje totiž množstvo foriem dostupných na trhu, ktoré sa líšia vstrebateľnosťou a využiteľnosťou samotného horčíku. Medzi najbežnejšie patrí citrát, laktát a oxid. Ak by sme mali vybrať z týchto troch, dobrou voľbou sú citrát a laktát. Sú dobre dostupné, vstrebateľné a často odporúčané. Na rozdiel od oxidu, ktorý je lacnou variantou v multivitamínových prípravkoch, využiteľnosť horčíku v spojení s oxidom je veľmi nízka. Na trhu sa objavuje aj glycinát či bisglycinát, ktorý svojou biodostupnosťou v organizme patrí medzi najlepšie formy horčíku vôbec.
PharmDr. Michaela Houserová